Richtlijnen en veelgestelde vragen bij het herstel van een knieprothese

Een knieprothese kan een levensveranderende ingreep zijn voor mensen die lijden aan ernstige gewrichtsslijtage. Het doel van deze ingreep is het verlichten van pijn en het herstellen van mobiliteit. Na de knieprothese operatie is een zorgvuldig herstelproces van cruciaal belang om de beste resultaten te bereiken. In deze blog gaan we dieper in op het herstel na het krijgen van een knieprothese en beantwoorden we enkele veelgestelde vragen over dit onderwerp.

Richtlijnen bij thuiskomst

Na ontslag uit het ziekenhuis zijn er enkele belangrijke richtlijnen voor een soepel herstel:

Oefeningen

Na je ontslag uit het ziekenhuis zal de fysiotherapeut oefeningen met je bespreken om de spieren in je benen te versterken en de beweeglijkheid van je knie te verbeteren. Het is van cruciaal belang om deze oefeningen regelmatig uit te voeren volgens de instructies van de fysiotherapeut.

Zitten en opstaan

Opstaan na de operatie kan moeilijk zijn omdat je slechts één goed been hebt om op af te zetten. Een hoge stoel met armleuningen kan je helpen bij het opstaan. Toiletverhogers en bedklossen zijn handig als je bed en toilet te laag zijn.

Langdurig staan

Langdurig staan kan vermoeiend zijn tijdens de eerste herstelperiode. Neem vaker pauzes en zorg ervoor dat je kunt zitten tijdens activiteiten die normaal staand worden uitgevoerd.

Traplopen

De fysiotherapeut zal met je oefenen in traplopen, vooral als je slaapkamer zich boven bevindt. Zorg ervoor dat je dit met je fysiotherapeut en verpleegkundigen bespreekt voordat je zelfstandig trappen gaat lopen.

Bukken en stretchen

Vanwege de zwelling in de knie en doordat je de knie nog niet meteen helemaal kunt buigen, kun je moeite hebben met bukken en stretchen. Overweeg het gebruik van handige hulpmiddelen zoals een “helping hand” grijper of een sok aantrekker.

Extra tips

Maak vaak gebruikte items in je huis gemakkelijk toegankelijk en pas je auto-instap aan voor comfortabel in- en uitstappen.

Veelgestelde vragen over het herstel bij een knieprothese

Om je zo goed mogelijk te informeren over hoe het herstel bij een knieprothese eruitziet, gaan we nog wat dieper in op enkele veelgestelde vragen:

Hoe moet ik lopen?

Volg de instructies van je fysiotherapeut en gebruik je aanbevolen loophulpmiddelen. De afbouw van krukken moet in overleg met je fysiotherapeut gebeuren.

Hoelang blijft mijn nieuwe gewricht pijnlijk?

Wondpijn is normaal en kan enkele weken aanhouden. Pijnstillers en ijs kunnen verlichting bieden.

Hoelang blijft mijn been dik?

Na de operatie zal je een zwelling in je been ervaren, maar deze zal geleidelijk afnemen. Verhoog je been regelmatig en drink voldoende water om de zwelling te verminderen.

Moet ik thuis ook koelen?

Ja, koelen kan verlichting bieden. Doe dit niet langer dan 20 minuten en nooit direct op de huid.

Wanneer mag ik weer douchen?

Je kunt de dag na de operatie weer douchen als je wond droog is en je een waterafstotende pleister draagt.

Hoe moet ik mijn wond verzorgen?

Houd de wond schoon en droog. Was hem na verwijdering van de pleister voorzichtig van boven naar beneden.

Wat is in bed de beste houding om te liggen?

In de eerste zes weken kun je het beste met gestrekte knie slapen, bij voorkeur op je rug. Een kussen tussen je knieën kan comfortabel zijn als je op je zij slaapt.

Wanneer mag ik weer autorijden?

Dit varieert, maar meestal mag autorijden na ongeveer zes weken. Raadpleeg je arts voor specifieke richtlijnen.

Wanneer mag ik weer sporten?

Raadpleeg je orthopeed of fysiotherapeut voordat je weer begint met sporten. Het kan variëren per persoon.

Wanneer is seksueel contact weer toegestaan?

Er zijn geen belemmeringen voor seksueel contact na de operatie.

Tot slot

Het herstel na een knieprothese vereist geduld en toewijding. Het is van vitaal belang om de aanbevelingen van je zorgverleners op te volgen. Houd rekening met mogelijke complicaties en volg strikte infectiepreventierichtlijnen om de levensduur van je knieprothese te maximaliseren.

Belangrijk: Knieprothesen zijn, net als andere protheses zoals heupprothesen, gevoelig voor infecties. Neem bij elk teken van een infectie elders in je lichaam, zoals een abces, direct contact op met je huisarts om antibiotica te overwegen.

Het herstelproces na een knieprothese kan uitdagend zijn, maar met de juiste zorg en inzet geniet je van een actievere levensstijl zonder de beperkingen van knieartrose. Raadpleeg altijd je arts voor specifieke vragen en zorgen over je knieprothese en herstel.